Algemeen

Eerdere activiteiten

2015

22 november 2016 “ZWK Goes Wild”

ZwijnDe klok is inmiddels weer een uur terug gezet. De temperatuur daalt. De bladeren zijn van de bomen gevallen. Geuren van vocht, hout, kruiden, rook, gebakken vlees …… het wildseizoen is begonnen en de feestdagen komen eraan!

De Zaanse Wijnkring gaat helemaal gek doen. Wij willen met u graag eens hele mooie wijnen gaan proeven. Fantastische ‘net-boven-budget’-wijnen die u altijd al wilde proeven. Edel vocht wat wel heel mooi past bij het komende ‘wild’-seizoen. BacchusWij hebben voor u een wel heel excentrieke wijnlijst opgesteld die wij graag met u doorproeven op zoek naar een bijpassende wildstijl. Denk aan hele klinkende namen als Grozes Hermitage, Bourgogne, Barolo, Pomerol, Gaja en nog veel meer! Wees gerust: al deze exclusieve wijnen hebben een betaalbaar broertje of zusje die u gerust wat vaker kunt drinken met de feestdagen!

Zaterdag einde middag 6 juni 2015 “BBQ en wijn”

BBQ wineDe Zaanse Wijnkring presenteert haar kunsten op de BBQ. Het blijft niet bij de verkoolde hamburger, de rauwe kippenboot en vette, brandende worst. Nee, met deze professionele, maar gemakkelijke te maken gerechten kunt echt genieten van de BBQ zoals het ooit bedoeld was.

Met de zomer in zicht gaan wij deze uitdaging aan om bij een heerlijke BBQ van hoog niveau het gebruikelijke bier te verruilen voor de mooiste wijnen. Komt u proeven of het gelukt is?

Zaterdagmiddag 11 april 2015 “Holland Glorie”

background-jan-15-v02.jpgErgens in de 2de helft van april gaan inspirerende sprekers op zoek naar de Hollandse Glorie. Van het moois uit de eigen Nederlandse ‘keuken’ naar fantastische import uit ‘den Oost’. Daarnaast kijken wij naar de passie voor wijn van Hollands wijnmakers in den ‘Vreemde’. U zult weer verrassende wijnen proeven van wijn van de ‘koude grond’ maar ook die van Nederlandse wijnmakers uit het buitenland.

2014

Zaterdagmiddag 8 november 2014 “Proeverij Wijn & Brood”

BroodWijn copyZaterdagmiddag 8 november gaan wij proeven welke wijn wij kunnen of misschien wel moeten drinken bij de diverse soorten brood die door de Nederlandse bakkers worden gebakken.

Backery Institute copyDe spijzen die worden geproefd zijn creaties afkomstig zijn van wereldkampioen broodbakken Francois Brandt, nu werkzaam bij the Bakery Institute. Onder de bezielende leiding van topbakkers van de Bakery Institute op de Westzijde in Zaandam, proberen wij u hiermee kennis te laten maken wat wijn en brood met elkaar doet.

Het programma bestaat uit drie gedeeltes van elk ca. een half uur. De eerste ronde start om 14.00 uur, om 14.30 start de 2e groep en ongeveer 15.00 uur de 3e  groep. Na de proeverij is er nog gelegenheid wat na te proeven van de restanten spijs en wijn.

Wanneer   : zaterdagmiddag om 14:00, 14:30 en 15:00 uur
Waar         : Bakery Institute, Westzijde 174-A, Zaandam

Zaterdag 22 maart 2014 “Muziek & Wijn”

Plaatje ii copyBijna twee en half jaar geleden luidde de Zaanse Wijnkring haar eerste evenement in met een daverend muzikaal festijn “Proef de muzikale wereld”. Nu, op zaterdag 22 maart 2014, gaan wij opnieuw de uitdaging aan met Soli Deo Gloria Zaandijk. Deze keer gaan wij raakvlakken van de muzikale wereld en die van de wijn te ontdekken in alle zintuigen die wij hebben. Het wordt “Horen, zien en proeven”.

Wanneer   :   zaterdagavond 20:00 uur
Waar         :   in de Zuidervermaning, Zuideinde 233, 1551 EG Westzaan

2013

Oktober 2013: “De vakantiewijnen”

Fles in zee copyDeze activiteit is helaas niet doorgegaan. Er waren helaas te weinig aanmeldingen.

 

 

30 juni 2013:   “Het Nederland  – Rusland jaar 2013”:

Logo

Dit was zondagmiddag in de tuin van het Czaar Peterhuisje te Zaandam.

13 april 2013: “Van Kanaän (כנען) tot Shīrāz (شيراز)”:
zaterdagavond, Nicolaaskerk, Kerkplein 1, 1561 DA Krommenie

2012

22 november 2012
zondagmiddag, “Nueva Chilena contra le Vieux Français”
15 juli 2012
zondagmiddag, “Wijn en Monet”, Monettuin, Zaandam
=== 15 maart 2012: “Wijn en Spijs” ===

Welke wijn past bij … een broodje pindakaas?

Kent u dat gevoel? U krijgt vrienden te eten. Het menu heeft u al in uw hoofd zitten; u begint met een voorafje van vis, daarna een soepje en als hoofdgerecht iets met rood vlees. U sluit af met sorbetijs. Maar welke wijnen moet u hier nu bij gaan schenken?

De Zaanse Wijnkring organiseert op donderdag 15 maart 2012 een unieke wijnproeverij. In de Hoop op d’ Swarte Walvis zult u antwoord krijgen op bovengestelde vragen. U wordt meegenomen in de veelzijdige wereld  van wijn en spijs.

De Zaanse Wijnkring is voorjaar 2011 opgericht voor wijnliefhebbers, die hun kennis van de wijnwereld willen vergroten en hun liefde voor de wijn willen delen.  Het organiseren van bijzondere proeverijen is een van de uitdagingen.

Restaurant  De hoop op d’Swarte Walvis is bekend in de Zaanstreek om zijn zeer goede keuken en  unieke locatie. De chefkkok, Niels de Groot, heeft deze keer de uitdaging aangenomen. Hij heeft bij de wijnen die de Zaanse wijnkring heeft uitgezocht speciale hapjes en kleine gerechten bedacht. Laat u verrassen door de bijzondere combinaties die er zijn ontstaan!

Naast uitleg over de wijnen en de gerechten, zult u ook uitleg krijgen waarom deze gerechten juist wel of niet passen bij de geserveerde wijnen. Hier en daar zult u op het verkeerde been worden  gezet . Ook een experiment wordt niet geschuwd en zult U na deze leerzame avond met een prettig gevuld gevoel naar huis gaan.

2011

=== 15 dec 2011: “Feestelijk wijnen met Onno Kleyn” ===

De Zaanse Wijnkring organiseert op donderdag 15 december een unieke wijnproeverij. In de Hoop op d’ Swarte Walvis zal Onno Kleyn u meenemen in de wondere wereld van de feestelijke wijnen.

De Zaanse Wijnkring is voorjaar 2011 opgericht voor wijnliefhebbers, die hun kennis van de wijnwereld willen vergroten en hun liefde voor de wijn willen delen.  Het organiseren van bijzondere proeverijen is een van de uitdagingen.

De Zaankanter Onno Kleyn is zonder twijfel een van de bekendste culinaire journalisten van Nederland. Hij heeft al meer dan dertig titels op zijn naam staan op het gebied van gastronomie en wijn. Daarnaast schrijft hij voor diverse tijdschriften en verzorgt hij een wekelijkse rubriek in de Volkskrant.

Hij zal ons verhalen over wijn, bijzondere momenten, smaken & ontmoetingen … een boek vol “Weg van Wijn”. Na een mooie bloemlezing zal Onno Kleyn ons meenemen en begeleiden in de wereld van de feestelijke wijnen. Onder zijn bezielende leiding proeven wij overheerlijke wijnen  en zullen wij vast goede ideeën opdoen voor de naderende feestdagen.

=== 19 nov 2011 “Proef de Muzikale Wereld” met Soli Koog-Zaandijk ===

Voor muziek- en wijnliefhebbers organiseren harmonieorkest Soli Koog-Zaandijk en de Zaanse Wijnkring op 19 november een uniek wijnconcert. In de sfeervolle Zuidervermaning in Westzaan maakt het publiek kennis met bijzondere wijnen van de hele wereld. Soli Koog-Zaandijk begeleidt het publiek muzikaal op deze wereldreis, met een toegankelijk en afwisselend programma. Kom proeven en proosten!

De wereld van de wijn is groot en gevarieerd. De Zaanse Wijnkring is voorjaar 2011 opgericht voor wijnliefhebbers, die hun kennis van de wijnwereld willen vergroten en hun liefde voor wijn willen delen. Het wijnconcert is een van de eerste activiteiten van de wijnkring. Samen met de muziekcommissie van harmonie Soli stelden de leden een programma samen, waarin wijn en muziek hand in hand gaan. Welke wijn zal de Hongaarse Dansen van Brahms begeleiden? En wat smaakt het beste bij de Radetzky Mars? En waan u even in Parijs met een prachtig glas Franse wijn in uw hand. Soli maakt uw beeld compleet en speelt er het sfeervolle stuk ‘Paris Mont Martre’ bij.

Tijdens het concert reist u de wereld rond met verschillende wijnen uit evenzoveel verschillende landen. Natuurlijk is er een toelichting op de wijnen en de muziek. Het publiek kan de lekkerste wijn aankruisen en later met het programmaboekje en de proefnotitie in de hand bij de betreffende Zaanse wijnhandel aanschaffen. Bent u nog niet zeker? Na afloop van het concert is er nog volop de gelegenheid samen een glas van de favoriete wijn te heffen.

15 september 2011
donderdagavond, “Oprichting De Zaanse Wijnkring”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s